Robicie od czasu do czasu różne smarowidła do chleba? Ja robię je dość często, zwykle z makreli,wędlin albo jajek (przepisy znajdziecie w menu), ale ostatnio odkryłam też pastę z bobu. Kto chce spróbować?
PASTA z BOBU i KOPERKU
Składniki:
1/2 kg bobu
2 ząbki czosnku
1/3 pęczka koperku
1/2 szklanki oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut. Ugotowany przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. Do obranego bobu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę i wszystko miksujemy blenderem. Do zmiksowanej pasty dodajemy drobno posiekany koperek i przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Podajemy z grzankami
Rewelacyjne połączenie, zarówno bób, jak i koperek uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuń