Kiepska
pogoda
zweryfikowała plany urlopowe, jednak nie narzekam, bo wolna chwila
spędzona w czterech kątach pozwala na wspólne zabawy i zrobienie czegoś
pysznego i cieszącego oko. Lato to dla mnie słońce, świeże i
soczyste owoce, więc jeśli za oknem próżno szukać słońca można pocieszyć
się kolorami owoców, na które czeka się z niecierpliwością przez cały
rok. Do dzisiejszego deseru użyłam owsianych ciasteczek oraz jagód i
malin, które można zastąpić innymi, ulubionymi owocami.
TARTALETKI z OWOCAMI
Składniki:
(na 6 sztuk)
300 g ciastek owsianych
150 g masła
budyń waniliowo-cytrynowy:
(na 3 szt.)
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukruwaniliowego lub cytrynowego
2 łyżeczki soku z cytryny
budyń malinowy:
(na 3 szt.)
250 g malin
1 szklanka wody
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru.
dodatkowo:
100 g jagód
skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
Ciastka kruszymy, a masło rozpuszczamy. Łączymy razem,a następnie masą wylepiamy brzegi foremek do tartaletek wyłożonych folią spożywczą (ułatwi to wyjęcie "babeczek" z foremek). Odstawiamy na kilka minut do lodówki.
Budyń śmietankowy robimy według przepisu na opakowaniu, dodajemy cukier i cukier o smaku waniliowym lub cytrynowym, a następnie sok z cytryny. Odstawiamy i studzimy.
150 g malin miksujemy na mus,przecieramy przez sitko, a następnie podgrzewamy. Czubatą łyżkę mąki rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do gotującego się musu malinowego. Dodajemy cukier. Mieszamy, aż mus zacznie gęstnieć i osiągnie konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Wyjmujemy foremki z lodówki i napełniamy środki budyniami. Wierzch posypujemy całymi owocami i startą skórką cytrynową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz