sobota, 16 lipca 2016

Tartaletki z owocami lata


Kiepska pogoda zweryfikowała plany urlopowe, jednak nie narzekam, bo wolna chwila spędzona w czterech kątach pozwala na wspólne zabawy i zrobienie czegoś pysznego i cieszącego oko. Lato to dla mnie słońce, świeże i soczyste owoce, więc jeśli za oknem próżno szukać słońca można pocieszyć się kolorami owoców, na które czeka się z niecierpliwością przez cały rok. Do dzisiejszego deseru użyłam owsianych ciasteczek oraz jagód i malin, które można zastąpić innymi, ulubionymi owocami.

TARTALETKI z OWOCAMI

Składniki:
(na 6 sztuk)
300 g ciastek owsianych
150 g masła

budyń waniliowo-cytrynowy:
(na 3 szt.)
1 budyń śmietankowy 
2 szklanki mleka 
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukruwaniliowego lub cytrynowego
2 łyżeczki soku z cytryny


budyń malinowy: 
(na 3 szt.)
250 g malin 
1 szklanka wody
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru.

dodatkowo:
100 g jagód
skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:
Ciastka kruszymy, a masło rozpuszczamy. Łączymy razem,a następnie masą wylepiamy brzegi foremek do tartaletek wyłożonych folią spożywczą (ułatwi to wyjęcie "babeczek" z foremek). Odstawiamy na kilka minut do lodówki.

Budyń śmietankowy robimy według przepisu na opakowaniu, dodajemy cukier i cukier o smaku waniliowym lub cytrynowym, a następnie sok z cytryny. Odstawiamy i studzimy.

150 g malin miksujemy na mus,przecieramy przez sitko, a następnie podgrzewamy. Czubatą łyżkę mąki rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do gotującego się musu malinowego. Dodajemy cukier. Mieszamy, aż mus zacznie gęstnieć i osiągnie konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy. 

Wyjmujemy foremki z lodówki i napełniamy środki budyniami. Wierzch posypujemy całymi owocami i startą skórką cytrynową.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz