piątek, 14 lutego 2014

Polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym

Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso. Najlepszą wersję jaką jadłam były polędwiczki w sosie grzybowym. Samodzielnie nigdy ich nie przyrządzałam,więc obawiałam się,że je zepsuję i wyjdą za twarde albo suche. Sos grzybowy musiałam zastąpić musztardowym, ale na szczęście wszystko udało się wręcz wyśmienicie.

POLĘDWICZKI W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM 


Składniki:
1, 2 polędwiczki
czosnek 
oliwa
przyprawy: sól, pieprz,majeranek ewentualnie zioła prowansalskie

sos:
3 łyżki musztardy
3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka  soku z cytryny
1 szklanka bulionu lub sosu powstałego z duszenia polędwiczek

Przygotowanie: 

Polędwiczki wcześniej  zamarynowane (3 do 4 godzin, a najlepiej całą noc) w soli, pieprzu, majeranku, oliwie i czosnku obsmażamy na patelni w całości, a następnie podlewamy wodą i dusimy około 1 godziny. Zdejmujemy z ognia, lekko przestudzone kroimy. 
Powyżej podane składniki  na sos łączymy ze sobą lekko podgrzewając. (można go zagęścić odrobiną mąki). Uzyskujemy aksamitną polewę musztardowo-miodową do polędwiczek. Mniam...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz