Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso. Najlepszą wersję jaką jadłam były polędwiczki w sosie grzybowym. Samodzielnie nigdy ich nie przyrządzałam,więc obawiałam się,że je zepsuję i wyjdą za twarde albo suche. Sos grzybowy musiałam zastąpić musztardowym, ale na szczęście wszystko udało się wręcz wyśmienicie.
POLĘDWICZKI W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM
Składniki:
1, 2 polędwiczki
czosnek
oliwa
przyprawy: sól, pieprz,majeranek ewentualnie zioła prowansalskie
sos:
3 łyżki musztardy
3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szklanka bulionu lub sosu powstałego z duszenia polędwiczek
Przygotowanie:
Polędwiczki wcześniej zamarynowane (3 do 4 godzin, a najlepiej całą noc) w soli, pieprzu, majeranku, oliwie i czosnku obsmażamy na patelni w całości, a następnie podlewamy wodą i dusimy około 1 godziny. Zdejmujemy z ognia, lekko przestudzone kroimy.
Powyżej podane składniki na sos łączymy ze sobą lekko podgrzewając. (można go zagęścić odrobiną mąki). Uzyskujemy aksamitną polewę musztardowo-miodową do polędwiczek. Mniam...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz