środa, 19 lutego 2014

Kokosanki mocno wciągające


Na jednej się nie kończy. Malutkie ciasteczka, a mają taką moc, że trudno się od nich oderwać. Mięciutkie i lekko ciągnące w środku, delikatnie chrupiące na zewnątrz, po prostu boskie. Świetnie uzupełniają popołudniową kawę wypitą w miłym towarzystwie  lub przy lekturze dobrej książki.



KOKOSANKI

Składniki: 

200 gram wiórków kokosowych
3 białka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli 
Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Ubijamy 3,4 minuty. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli cukier, na koniec wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy (niektóre przepisy zalecają dodanie 1 łyż.mąki ziemniaczanej )
Pieczemy ok.20 minut w 180* C


Polecam nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na fakt ,że ich przygotowanie (bez czasu pieczenia) to tylko 5 minut i nie ma góry naczyń do zmywania :)

Smacznego.







6 komentarzy:

  1. Jakiś czas temu też robiłam kokosanki, niebo w ustach:)) Całkiem inny smak od tych kupnych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma co, robię w ten weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kokosanki w piekarniku! mam nadzieję, że powstrzymam się przed zjedzeniem wszystkich na noc!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawa jestem czy się udało, bo moje do popołudnia nie dotrwały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. udało się, czekają na teściów, którzy dziś przyjeżdżają. Są przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń