Na jednej się nie kończy. Malutkie ciasteczka, a mają taką moc, że trudno się od nich oderwać. Mięciutkie i lekko ciągnące w środku, delikatnie chrupiące na zewnątrz, po prostu boskie. Świetnie uzupełniają popołudniową kawę wypitą w miłym towarzystwie lub przy lekturze dobrej książki.
KOKOSANKI
Składniki:
200 gram wiórków kokosowych
3 białka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
200 gram wiórków kokosowych
3 białka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Ubijamy 3,4 minuty. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli cukier, na koniec wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy (niektóre przepisy zalecają dodanie 1 łyż.mąki ziemniaczanej )
Pieczemy ok.20 minut w 180* C
Polecam nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na fakt ,że ich przygotowanie (bez czasu pieczenia) to tylko 5 minut i nie ma góry naczyń do zmywania :)
Smacznego.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Ubijamy 3,4 minuty. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli cukier, na koniec wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy (niektóre przepisy zalecają dodanie 1 łyż.mąki ziemniaczanej )
Pieczemy ok.20 minut w 180* C
Polecam nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na fakt ,że ich przygotowanie (bez czasu pieczenia) to tylko 5 minut i nie ma góry naczyń do zmywania :)
Smacznego.
Jakiś czas temu też robiłam kokosanki, niebo w ustach:)) Całkiem inny smak od tych kupnych:)
OdpowiedzUsuńnie ma co, robię w ten weekend :)
OdpowiedzUsuńsuper, bon appetit mon amie ;) :)
OdpowiedzUsuńkokosanki w piekarniku! mam nadzieję, że powstrzymam się przed zjedzeniem wszystkich na noc!
OdpowiedzUsuńciekawa jestem czy się udało, bo moje do popołudnia nie dotrwały :)
OdpowiedzUsuńudało się, czekają na teściów, którzy dziś przyjeżdżają. Są przepyszne!!
OdpowiedzUsuń