Jeśli ktoś lubi placki ziemniaczane to danie na pewno przypadnie mu do gustu.Farsz pierogów stanowią tarte ziemniaki z cebulką i przyprawami. Nie polecam tym, którzy są na diecie, bo z pewnością nie jest to danie mało kaloryczne, ale za to jaaaakie smaczne. Dla wszystkich kluchożerców stanowi ciekawą alternatywę dania obiadowego czy kolacji. Mnie najbardziej smakują podsmażane.
Podlaskie pierogi z ziemniakami
Składniki:
ciasto (jak na zwykłe pierogi) :
1/2 kg mąki
1 jajo (niekoniecznie)
łyżka oleju
1 szklanka wody
duża szczypta soli
1/2 kg mąki
1 jajo (niekoniecznie)
łyżka oleju
1 szklanka wody
duża szczypta soli
farsz:
1 kg ziemniaków
2 duże cebule
sól, pieprz
ew. ulubione zioła, np. rozmaryn, tymianek
trochę tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę zcieramy ja na placki ziemniaczane. Dodajemy przyprawy (pieprz,sól,ewentualnie rozmaryn, tymianek). Całość należy podsmażyć cały czas mieszając, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru a masa szklistości, ale nie były całkowicie usmażone. (masa powinna być dość gęsta, kleista) Wystudzić.
Zagniatamy ciasto na pierogi.Rozwałkowujemy na prostokąty, na których powierzchnie nakładamy farsz ziemniaczany. Aby łatwiej było rozprowadzić kleisty farsz po cieście można łyżkę zanurzyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane prostokąty z farszem zawijamy jak roladę czy makowiec sklejając brzegi. Rolady pierogowe gotujemy a gdy wypłyną na powierzchnię wyjmujemy i kroimy na krążki ok.1,5 - 2 cm.
Pierogi można robić też w tradycyjnej formie półksiężyca.
Podajemy na gorąco polane zeszkloną cebulą lub skwarkami. Najlepiej smakują podsmażone na patelni.
Ziemniaki i cebulę zcieramy ja na placki ziemniaczane. Dodajemy przyprawy (pieprz,sól,ewentualnie rozmaryn, tymianek). Całość należy podsmażyć cały czas mieszając, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru a masa szklistości, ale nie były całkowicie usmażone. (masa powinna być dość gęsta, kleista) Wystudzić.
Zagniatamy ciasto na pierogi.Rozwałkowujemy na prostokąty, na których powierzchnie nakładamy farsz ziemniaczany. Aby łatwiej było rozprowadzić kleisty farsz po cieście można łyżkę zanurzyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane prostokąty z farszem zawijamy jak roladę czy makowiec sklejając brzegi. Rolady pierogowe gotujemy a gdy wypłyną na powierzchnię wyjmujemy i kroimy na krążki ok.1,5 - 2 cm.
Pierogi można robić też w tradycyjnej formie półksiężyca.
Podajemy na gorąco polane zeszkloną cebulą lub skwarkami. Najlepiej smakują podsmażone na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz