czwartek, 6 lutego 2014

Pierogi zawijane z ziemniakami


Jeśli ktoś lubi placki ziemniaczane to danie na pewno przypadnie mu do gustu.Farsz pierogów stanowią tarte ziemniaki z cebulką i przyprawami. Nie polecam tym, którzy są na diecie, bo z pewnością nie jest to danie mało kaloryczne, ale za to jaaaakie smaczne. Dla wszystkich kluchożerców stanowi ciekawą alternatywę dania obiadowego czy kolacji. Mnie najbardziej smakują podsmażane.

Podlaskie pierogi z ziemniakami


Składniki:
ciasto (jak na zwykłe pierogi) :
1/2 kg mąki
1 jajo (niekoniecznie)
łyżka oleju
1 szklanka  wody
duża szczypta soli

farsz:
1 kg ziemniaków
2 duże cebule
sól, pieprz
ew. ulubione zioła, np. rozmaryn, tymianek
trochę tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:

 Ziemniaki i cebulę zcieramy ja na placki ziemniaczane. Dodajemy  przyprawy (pieprz,sól,ewentualnie rozmaryn, tymianek). Całość  należy podsmażyć cały czas mieszając, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru a masa szklistości, ale nie były całkowicie usmażone. (masa powinna być dość gęsta, kleista) Wystudzić.
Zagniatamy ciasto na pierogi.Rozwałkowujemy na prostokąty, na których powierzchnie nakładamy farsz ziemniaczany. Aby łatwiej było rozprowadzić kleisty farsz po cieście można łyżkę zanurzyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane prostokąty z farszem zawijamy jak roladę czy makowiec sklejając brzegi. Rolady pierogowe gotujemy a gdy wypłyną na powierzchnię  wyjmujemy i kroimy na krążki ok.1,5 - 2 cm.

Pierogi można robić też  w tradycyjnej formie półksiężyca.
Podajemy na gorąco polane zeszkloną cebulą lub skwarkami. Najlepiej smakują podsmażone na patelni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz