Pierwszy deser w Nowym Roku. Coś słodkiego i wyjątkowo prostego Crème caramel. Zapiekany deser budyniowy z warstwą karmelową i odrobiną kokosa. Samych słodkich chwil i odkrywania nowych, niezwykłych smaków życzę Wam w tym 2023 roku.
FLAN KOKOSOWO-KARMELOWY
Składniki:
(4 porcje)
200 ml mleka 3,2%
200 ml mleka skondensowanego słodkiego
2 jajka
40 g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy ze zwykłym mlekiem, a następnie z mlekiem skondensowanym. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe.
Cukier rozpuszczamy na suchej patelni, aż powstanie złoty karmel. Karmel przelewamy na dno 4 kokilek (po 1 łyżeczce)
Na karmel wlewamy mleczną mieszankę.
Kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekamy przez 35 minut. Upieczony flan studzimy, a potem wyjmujemy z kokilek odwracając na talerzyk do góry dnem. W taki sposób sos karmelowy obleje cały flan.
(jeśli wolicie mniej słodkie desery proponuję nie dodawać karmelu, do kokilek wlewamy tylko mleczną mieszankę)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz