czwartek, 12 stycznia 2023

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe idealne do filiżanki herbaty albo kawy. Czekoladowe, ale nie przesłodzone. Robi się bardzo szybko, więc to kolejny jego atut. Jeśli akurat szukacie przepisu na coś słodkiego i  czekoladowego to przepis dla Was.

 
CIASTO CZEKOLADOWE


Składniki:
350 g mąki
50 g kakao
1 łyżeczka proszka do pieczenia
1 łyżeczka sody
125 g masła
200 g cukru
2 jajka
 250 ml jogurtu naturalnego
 
Przygotowanie:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę mieszamy w misce.
W oddzielnym naczyniu miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło a potem jogurt. Do masy wsypujemy partiami składniki suche. Miksujemy do uzyskania gęstego ciasta. 
Ciasto przelewamy do formy, pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. 
 



4 komentarze: