Kolejny przepis na deser inspirowany słodkościami ze sklepowych półek. Dzisiaj inspiracją były wafelki Princessa. Poniżej znajdziecie przepis na szybki deserek o smaku mleczno-kokosowym.
DESER PRINCESSA
Składniki:
(na 3 porcje)
1 budyń waniliowy
0,5 l mleka
3 łyżki cukru
150 g jogurtu typu skyr
pół opakowania wafelków typu andruty
4 łyżki wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
Budyń gotujemy na mleku dodając cukier. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z jogurtem.
Andruty kruszymy na małe kawałki. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni i studzimy.
Na dno pucharków lub miseczek wsypujemy warstwę pokruszonych andrutów, posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie nakładamy warstwę kremu, na krem nakładamy ponownie andruty,wiórki i kolejną warstwę kremu. Wierzch posypujemy wiórkami i opcjonalnie startą białą czekolad.
Chciałem zapytać, czy wagleandrty ma tu pani na myśli takie okrągłe cienkie wafelki czy wafle tortowe
OdpowiedzUsuń