wtorek, 31 stycznia 2023

Deser Kinder Bueno

Ostatni z deserków o znanej nazwie i smaku. Oto wariacja na temat słynnych batoników Kinder Bueno. Orzechowy krem i czekoladowe ciasteczka.  Łatwo, szybko i przyjemnie.

DESER KINDER BUENO

Składniki:
krem orzechowy:
200 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
40 g orzechów laskowych 
30 g masła
1/4 szkl mleka w proszku
2 łyżki miodu 
dodatkowo:
80 g herbatników lub ciastek czekoladowych
 
Przygotowanie:
100 g serka mascarpone łączymy z 100 ml śmietany oraz posiekanymi bardzo drobno orzechami (można je zblendować na grubszy proszek) 
Masło rozpuszczamy z miodem, dodajemy masę z orzechami oraz mleko w proszku. Wszystko razem mieszamy i studzimy.
Ostudzony krem orzechowy miksujemy z pozostałymi 100 g serka mascarpone i 100 ml śmietany.
Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Na dno szklanek lub pucharków wsypujemy warstwę ciastek, nakładamy krem orzechowy oraz ponownie warstwę ciastek. Opcjonalnie wierzch można posypać startą czekoladą. 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz