W przedświątecznej gonitwie za smakiem i zapachem Bożego Narodzenia, gdzieś między choinką, a karpiem nie zdążyłam już wrzucić na bloga przepisu na obłędnie cynamonowe odrywane rollsy.
Nadrabiam, więc zaległości jeszcze przed końcem tego roku, z nadzieją, że kolejny rok będzie równie smaczny jak ten mijający i pełen nowych kulinarnych wyzwań.
Mnóstwa szczęścia i smaku Wam życzę w Nowym Roku.
CYNAMONOWE BUŁECZKI ODRYWANE
/cinnamon rolls/
Składniki:
ciasto:
500 g mąki
1 jajko
1 żółtko
14 g świeżych drożdży
240 ml mleka
100 g miękkiego masła
4 łyżki cukru
szczypta soli
polewa cynamonowa:
60 g cukru
30 g masła
3/4 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie lukier:
ok. 100 g cukru pudru
1 łyżka wody
Przygotowanie:
W 100 ml ciepłego mleka rozrabiamy drożdże z odrobiną cukru i mąki. Mieszankę odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Resztę składników na ciasto przekładamy do miski, dolewamy wyrośnięte drożdże i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy przynajmniej na godzinę w ciepłe miejsce do "wyrośnięcia".
W tym czasie można przygotować polewę cynamonową.
Roztapiamy masło , dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy.
Z "wyrośniętego" ciasta odrywamy po kawałku i robimy między dłońmi kulki. Kulki układamy w mały odstępach od siebie (wyrosną), w okrągłej formie do pieczenia wyłożonej papierem.
Formę z ciastem odstawiamy ponownie do wyrośnięcia ciasta na 20 minut.
Następnie ciasto smarujemy polewą cynamonową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut.
Upieczone bułeczki można polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz