Luty rozpoczynam smakami bardziej kojarzącymi się z latem niż zimą, ale skoro nawet o tej porze roku można dostać jagody, pora roku nie ma znaczenia jeśli chodzi o pyszny deser. Dzisiaj na tapecie kremowy sernik o smaku limonki i jagód.
LIMONKOWO - JAGODOWA KOSTKA
Składniki:
spód:
ok.12 herbatników typu petit
masa podstawowa:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
masa limonkowa:
1/2 masy podstawowej
sok z 2 limonek
skórka otarta z 1 limonki
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wodymasa jagodowa:
1/2 masy podstawowej
100 g jagód mrożonych
1 łyżka cukru
1 łyża żelatyny
2 łyżki wody
dodatkowo:
1 garść pistacji
Przygotowanie:
masa podstawowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a potem dodajemy serek mascarpone. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.
masa limonkowa:
Żelatynę namaczamy w 2 łyżach wody, a kiedy napęcznieje podgrzewamy
przez 10 sek. w mikrofali. Dzięki temu żelatyna lekko się podgrzeje i
rozpuści. Żelatynę po wyjęciu z mikrofali mieszamy i studzimy.
Sok z limonki podgrzewamy z cukrem w rondlu, cały czas mieszając dodajemy dobrze roztrzepane jajko, a kiedy sok zacznie gęstnieć skórkę z limonki. Z soku powinien mieć konsystencję budyniu /curd/. Studzimy. Limonkowy curd łączymy z 1/2 masy podstawowej oraz ostudzoną żelatyną.
masa jagodowa:
Żelatynę namaczamy w 2 łyżach wody, a kiedy napęcznieje podgrzewamy przez 10 sek. w mikrofali. Dzięki temu żelatyna lekko się podgrzeje i rozpuści. Żelatynę po wyjęciu z mikrofali mieszamy i studzimy.
Jagody podgrzewamy w rondlu z 3 łyżkami wody aby się nie przypaliły. Kiedy owoce puszczą sok miksujemy je blenderem na mus, dodajemy cukier i studzimy. Mus przecieramy przez sito, aby pozbyć się resztek skórek z jagód.
Mus łączymy z połową masy podstawowej oraz rozpuszczoną żelatyną.
Złożenie:
Spód foremki 25x 25 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy masę limonkową. Formę odstawiamy do lodówki, aby masa limonkowa lekko stężała. Następnie na masę limonkową wykładamy masę jagodową i ponownie wkładamy formę do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz