Tak, wiem lody ze szczawiu to brzmi dziwnie. A dla osób, które szczawiu nie jadają (tak jak z resztą ja) może nawet wstrętnie. Ale muszę Wam powiedzieć, że te lody, a właściwie sorbet jest rewelacyjny. Kilka lat temu po raz pierwszy zjadłam go na warsztatach kulinarnych u pewnego znanego restauratora i oczy mało nie wyszły mi z orbit jak się dowiedziałam, że ten kolor to wcale nie szpinak jakby się wydawało, a właśnie szczaw, za którym najogólniej nie przepadam. Orzeźwiający smak sorbetu szczawiowo - cytrynowego uwielbiam.
SORBET SZCZAWIOWO-CYTRYNOWY
Składniki:
2 pęczki młodego szczawiu
2 cytryny
1,5 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Wodę gotujemy z cukrem kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Tak otrzymany syrop cukrowy studzimy.
Szczaw myjemy i wyciskamy z niego sok za pomocą wyciskarki do soków. Do soku ze szczawiu dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cytryn, oraz ostudzony syrop cukrowy (opcjonalnie można dodać troszkę zielonego barwnika spożywczego dla podkręcenia koloru). Wszystko mieszamy, przelewamy do pojemnika i odstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.
Witam serdecznie! A cukru to ile? 1,5 łyżki, szklanki, kilograma???
OdpowiedzUsuń