Najlepszy deser przy upalnym dniu to taki , którego nie trzeba piec i można go w łatwy i szybki sposób przygotować. Korzystając z pełni sezonu na truskawki przygotowałam właśnie taki deser. Torcik truskawkowy robi się szybko, jest puszysty i delikatny, smakuje latem i do tego ładnie wygląda. Spróbujcie koniecznie.
TORCIK TRUSKAWKOWY
Składniki:
(forma 24 cm)
spód:
biszkopty okrągłe
pół szklanki mocnej parzonej kawy
masa truskawkowa:
320 g truskawek
500 g mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
250 ml śmietany 30%
galaretka truskawkowa
wierzch:
galaretka przezroczysta
truskawki
Przygotowanie:
spód:
Biszkopty lekko zanurzamy w ostudzonej kawie i układamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
masa truskawkowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus.
Śmietanę ubijemy na sztywno z cukrem pudrem.
Serek mascarpone miksujemy z musem truskawkowym połączonym z ostudzoną galaretką, na końcu delikatnie do masy dodajemy ubitą śmietanę. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy, którą odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
wierzch:
Na wierzchu ciasta układamy małe truskawki, które zalewamy ostudzoną i już lekko tężejącą przezroczystą galaretką.
uwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuń