Sezon na pyszne, słodkie wiśnie i czereśnie czas zacząć. W dzisiejszym menu na deser proponuję babeczki wiśniowe. Zamiennie można zrobić także takie babeczki z musem z czereśni i ozdobić całymi owocami.
BABECZKI WIŚNIOWE
Składniki:
babeczki:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
2 żółtka krem:
160 g wiśni (mogą być mrożone)
3 łyżki cukru
200 g mascarpone
150 g śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
babeczki:
Mąkę, cukier, masło, żółtka zagniatamy na ciasto.
Ciasto
owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta wycinamy
kółka o średnicy trochę większej niż średnica foremki na babeczki. Kółka
z ciasta wkładamy do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką
tartą, dociskamy do ścianek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy
kawałkiem papieru do pieczenia, dociskamy dnem drugiej foremki, a potem
papier obciążamy kulkami do pieczenia albo fasolką.
Babeczki
pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, po tym czasie zdejmujemy
obciążenie oraz papier i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut do
zarumienienia.
krem:
Na początku przygotowujemy mus wiśniowy - wiśnie przekładamy do garnka, dolewamy 2-3 łyżki wody i gotujemy aż wiśnie puszczą sok i zrobią się miękki. Wiśnie miksujemy blenderem, dodajemy cukier i ponownie wstawiamy na ogień, aby mus odparować (musi trochę zgęstnieć). Mus studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i ostudzonym musem z wiśni (można zostawić 3-4 łyżki "czystego "musu, aby ozdobić wierzch babeczek). Na końcu do masy dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
Gotowym kremem wypełniamy babeczki.
Na krem można nałożyć też cienką warstwę odłożonego musu z wiśni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz