wtorek, 25 maja 2021

Lody z białych szparagów z sosem truskawkowym

Szparagi - majowa nowalijka,która od kilku lat zyskuje coraz większe uznanie. I chociaż sezon na nie jest dość krótki coraz częściej po nie sięgamy. Robimy zupy, zapiekamy, dodajemy do omletów, risotto, a nawet do deserów. Tak to nie żart. Ze szparagów można zrobić deser i dzisiaj to Wam udowodnię.  Co powiecie na lody z białych szparagów z sosem truskawkowym? Brzmi dziwnie? Jest pysznie. Lekko ziemisty smak lodów ze słodyczą truskawek smakowo komponuje się świetnie.

LODY z BIAŁYCH SZPARAGÓW 

Składniki:
lody:
1 pęczek białych szparagów
1,5 szkl mleka
1,5 szkl śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
ekstrakt waniliowy 
sos:
150 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
2 łyżki cukru

Przygotowanie:

lody:
Szparagi obieramy i gotujemy, aż zrobią się miękkie. Ugotowane studzimy.
Mleko  łączymy ze śmietaną podgrzewamy, dodajemy cukier oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego. Mieszam, zdejmujemy z ognia i studzimy. 
Szparagi i mleczną mieszankę przekładamy do blendera kielichowego i miksujemy. Masę przelewamy przez sito, aby pozbyć się drobnych "nitek", które mogą zostać ze szparagów. Ta przygotowaną mieszankę przelewamy do maszyny do lodów lub wstawiamy do zamrażalnika ( w tym wypadku lody od czasu do czasu trzeba przemieszać).
sos:
Truskawki przekładamy do garnka, wlewamy 2-3 łyżki wody aby się nie przypaliły i podgrzewamy, aż puszczą sok. Kiedy będą miękkie miksujemy je blenderem, a następnie dodajemy cukier. Gotujemy,aż lekko odparują i sos zacznie robić się gęstszy.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz