Nie ma jak domowy dżem truskawkowy na porannym toście lub naleśniczkach. Czas przygotować trochę letnich słodkości - nie tylko na zimę.
DŻEM TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY
Składniki:
2 kg truskawek
2 łodygi rabarbaru
sok z 1/2 cytryny
500 g cukru
1 opakowanie pektyny
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, kroimy na mniejsze kawałki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na dość grube plastry. Truskawki i rabarbar przekładamy do garnka, zasypujemy 400 g cukru i podlewamy odrobiną wody i gotujemy przez 5-10 minut. Pozostały cukier mieszamy z pektyną, którą pod koniec gotowania dodajemy do musu owocowego. Mus owocowy mieszamy z sokiem z cytryny i przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz