niedziela, 4 lipca 2021

Kopiec kreta w czereśniowym sadzie

 Ciasto Kopiec Kreta w najbardziej znanej formie to ciasto czekoladowe z bananami i puszystym kremem śmietankowym. Można je zrobić w wersji bez pieczenia z czekoladowych herbatników , ale ta na biszkopcie smakuje znacznie lepiej. Ja tą tradycyjna wersję urozmaiciłam troszkę czereśniami.

  KOPIEC KRETA

Składniki:
(forma 24 cm)
ciasto:
3 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
80 g czekolady gorzkiej
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany 30%
duża garść czereśni
3 banany
 
Przygotowanie:
ciasto:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodając partiami cukier. Do lśniącej piany z białek dodajemy żółtka i olej. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Przelewamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm. 
Pieczemy 30 minut w 175 stopniach. Studzimy, a potem kroimy na dwa blaty. Jeden blat zostawiamy na spód ciasta, drugi kruszymy na drobne kawałki.
krem:
Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 
Śmietanę ubijamy, a potem dodajemy do niej serek mascarpone. Krem mieszamy ze startą czekoladą i wydrylowanymi i odsączonymi z nadmiaru soku czereśniami (czereśnie można zastąpić wiśniami wtedy słodki smak bananów będzie przełamany lekko kwaśną nutą).
Ciasto czekoladowe lekko skrapiamy wiśniówką, układamy na nim całe , obrane banany, a następnie krem z wiśniami. Z kremu formujemy kopułę. Kopułę posypujemy pokruszoną częścią ciasta. 
Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godz., a najlepiej na noc. 
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz