sobota, 6 marca 2021

Syrop kawowy

 Przygotowanie domowego syropu do kawy czy deserów nie stanowi problemu. Wystarczy woda,cukier i składnik nadający smak. U mnie dzisiaj będzie to kawa. Gęsty syrop kawowy będzie fantastycznym dodatkiem do słodkich deserów np. bezy z waniliowym kremem czy śmietankowego sernika albo lodów czy innych słodkich deserów na zimno.

SYROP KAWOWY

Składniki:
250g mielonej kawy
250 g cukru
250 ml wody
 
Przygotowanie:
W rondlu gotujemy wodę z cukrem, dodajemy kawę i gotujemy przez ok. 10-15 minut na małym ogniu. Do małego sitka wkładamy filtr do kawy,a pod sitko podstawiamy miseczkę. Cała zawartość z rondla przelewamy do filtra na sitku i czekamy aż przecedzi syrop. Można delikatnie przemieszać zawartość łyżeczką, aby syrop szybciej kapał do miski.  Syrop z miski przelewamy do butelki, którą można przechowywać w  w lodówce przez kilka tygodni.
 


2 komentarze:

  1. Super post! :)

    Zapraszam na mojego bloga i Instagrama
    wwww.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie musimy spróbować taki syrop kawowy zrobić :)

    OdpowiedzUsuń