niedziela, 28 marca 2021

Kostka cytrynowa

Ciastko na kruchym spodzie jako nietypowa wersja mazurka? Czemu nie? Jest świątecznie, żółto, słonecznie. Kostka cytrynowa.
 
KOSTKA CYTRYNOWA

Składniki:
spód:
150 g mąki
100g masła
1/2 łyżeczki proszku do piecz
2 łyżki cukru
1 jajko
krem:
200 g mascarpone
150 ml śmietany
2 łyżki cukru pudru
mus cytrynowy:
5 jajek
200 g cukru
cukier waniliowy
100 g masła
3 cytryny
1,5 łyżki żelatyny 
1/4 szkl. wody 
 
Przygotowanie:
spód:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, owijamy folią i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rwiemy na kawałki, którymi zapełniamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
krem:
Śmietanę ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy serek mascarpone.
mus cytrynowy:
Ocieramy skórkę z 1 cytryny, wyciskamy sok z 3  cytryn. 
Żelatynę  namaczamy w wodzie, a następnie podgrzewamy przez 15 sek. w mikrofali, wyjmujemy mieszamy do rozpuszczenia. 
Jajka roztrzepujemy, następnie mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszankę podgrzewamy na małym ogniu, a po chwili dolewamy  sok z cytryny. Kiedy zacznie osiągać konsystencję budyniu, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.Do jeszcze ciepłego "budyniu" dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Studzimy. 
 
Gęstniejący mus cytrynowy przekładamy na spód , a całość wstawiamy do lodówki.



 

3 komentarze: