czwartek, 4 marca 2021

Sernik rafaello

 
Tym razem mam coś dla wielbicieli pralinek Rafaello. Kremowy sernik na zimno o smaku kokosa. Mniam...Kto się skusi?

SERNIK RAFAELLO

 Składniki:
spód:
200 g ciastek
100 g masła
masa serowa:
500 g mascarpone
100 g białej czekolady
150 ml śmietany 30%
200 ml śmietanki kokosowej
3 łyżki likieru kokosowego
3 łyżeczki żelatyny
75 ml wody
wiórki kokosowe do posypania 
 
Przygotowanie:
spód:
Ciastka kruszymy na "piasek" dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Masę z mokrych ciastek przekładamy do formy wyłożonej papierem, wyrównujemy i dociskamy łyżką do dna. Formę w ciastkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Tak podpieczony spód studzimy.

masa serowa:

Białą czekoladę rozpuszczamy w podgrzanej śmietanie, potem całość studzimy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. 
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie (ja najpierw ją namaczam, a potem podgrzewam przez 15 sek. w mikrofali i mieszamy do rozpuszczenia), studzimy.
Śmietankę kokosową ubijamy lekko mikserem, a następnie dodajemy do niej serek mascarpone, likier kokosowy i masę z białej czekolady. (jeśli nie macie śmietanki kokosowej można z mleka kokosowego z puszki zebrać gęstą "warstwę" a wodę, która się oddziela wykorzystać np. do koktajlu). 
Na koniec do masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę. 
 
Tak przygotowaną masę serową przelewamy na ostudzony, ciasteczkowy spód i odstawiamy na 2 godziny do lodówki do stężenia. Przed podaniem boki i wierzch sernika obsypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy kulkami Rafaello.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz