niedziela, 21 marca 2021

Szarlotka z całymi jabłkami

 
Pomysł na szarlotkę z całych jabłek podejrzałam w jednym z programów z Magdą Gessler, a że smak jabłek z cynamonem na kruchym cieście uwielbiam, nie mogłam się oprzeć. Według Magdy w środku jabłek powinien być kogel mogel, a ja dałam lemon curd, który idealnie łamie słodycz jabłek i ciasta. Szarlotka w takiej wersji jest obłędna.

SZARLOTKA Z CAŁYMI JABŁKAMI

Składniki:
(forma 25x25cm)
ciasto kruche:
1 jajko
200 g mąki typ500
100 g mąki krupczatki  
150 g masła
50 g smalcu
5 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem cytrynowy:
1 jajko
1 żółtko
sok z 2 cytryn
80 g cukru
40 g masła
kruszonka:
4 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
dodatkowo:
5-6 jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka) 
sok z cytryny
3 łyżki cukru
1/2 łyżki cynamonu
 
Przygotowanie:
ciasto kruche:
Obydwie mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych suchych składników dodajemy jajko i zimne masło oraz smalec. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. 
krem cytrynowy:
Jajko i żółtko roztrzepujemy z cukrem, a następnie podgrzewamy cały czas mieszając. Do podgrzanej mieszanki dolewamy sok z cytryny, mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.Na koniec do budyniu dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła i studzimy.
kruszonka:
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy zimne masło, które rozcieramy palcami z cukrem i mąką na "okruszki"
Wykonanie:
Jabłka obieramy. Wykrawaczem/drylownicą do jabłek lub ostrym nożem wycinamy gniazda nasienne tak, aby jabłka pozostały w całości (po środku będzie dziurka po wycięciu gniazd)
Jabłka obtaczamy w soku z cytrynowym, aby nie ciemniały, a następnie w cukrze i cynamonie.
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. 
Wyjmujemy z lodówki kruche ciasto, 3/4 ciasta odrywamy po kawałku palcami i układamy na dnie formy. Ciasto posypujemy bułką tartą lub kaszą manną (wchłonie nadmiar soku z jabłek). 
Na cieście układamy całe, wydrylowane jabłka. Do środka jabłek wlewamy krem cytrynowy. 
Przestrzenie między jabłkami i ściankami formy posypujemy pozostałym kruchym ciastem oraz po wierzchu kruszonką. 
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz