Kruche stokrotki z kremem kawowym, do którego wykonania możecie użyć domowego syropu kawowego np. z poprzedniego przepisu , będą fajnym dodatkiem do popołudniowej kawy.
CIASTKA Z KREMEM KAWOWYM
Składniki:
ciastka:
250 g mąki
80g cukru pudru
2 żółtka
130 g masła
szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
(1) krem kawowy:
1 jajko
1 żółtko
80 g cukru
40 g masła
4 łyżki syropu kawowego (np. z tego przepisu klik)
(2) krem czekoladowo-kawowy:
150 g masła
50 g czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
80 g cukru pudru
Przygotowanie:
ciastka:
Wszystkie składniki na ciastka zagniatamy, a powstałe ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka. Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Studzimy.
Ostudzone ciastka przekładamy kremem.
uwaga:
Poniżej do wyboru dwie wersje kremu kawowego do wyboru.
Krem (1)gęsty budyniowy, krem (2) bardziej maślany.
krem (1):
Żółtko i jajko roztrzepujemy z cukrem, a następnie podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając aby jajka się nie ścięły . Do ciepłej mieszanki dodajemy syrop kawowy, a kiedy masa zacznie "bulgotać"i gęstnieć, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Studzimy. Po ostudzenia krem jeszcze lekko zgęstnieje.
krem (2):
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,dodajemy kawę i studzimy. Ucieramy masło i cukier puder na gładką masę, następnie dodajemy ostudzoną czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz