Przygotowanie domowego syropu do kawy czy deserów nie stanowi problemu. Wystarczy woda,cukier i składnik nadający smak. U mnie dzisiaj będzie to kawa. Gęsty syrop kawowy będzie fantastycznym dodatkiem do słodkich deserów np. bezy z waniliowym kremem czy śmietankowego sernika albo lodów czy innych słodkich deserów na zimno.
SYROP KAWOWY
Składniki:
250g mielonej kawy
250 g cukru
250 ml wody
Przygotowanie:
W rondlu gotujemy wodę z cukrem, dodajemy kawę i gotujemy przez ok. 10-15 minut na małym ogniu. Do małego sitka wkładamy filtr do kawy,a pod sitko podstawiamy miseczkę. Cała zawartość z rondla przelewamy do filtra na sitku i czekamy aż przecedzi syrop. Można delikatnie przemieszać zawartość łyżeczką, aby syrop szybciej kapał do miski. Syrop z miski przelewamy do butelki, którą można przechowywać w w lodówce przez kilka tygodni.
Super post! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga i Instagrama
wwww.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Koniecznie musimy spróbować taki syrop kawowy zrobić :)
OdpowiedzUsuń