Tarta błękitna jak lazurowe wybrzeże łączy w sobie orzeźwiający smak limonki z niebieską jeżynowo-jagodową pianką i owocami. Moim zdaniem to idealny deser na letnie gorące popołudnie.
TARTA LAZUROWA
Składniki:
spód:
2 szkl mąki
50 g cukru
120 g masła
60 ml zimnej wody (ok.5 łyżek)
1/2 łyżeczki soli
masa limonkowa:
250 g serka mascarpone
150 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 limonki (opcjonalnie cytryny)
sok z 1 limonki (opcjonalnie z 1/2 cytryny)
masa lazurowa:
1 galaretka niebieska o smaku jeżynowo-jagodowym
150 ml śmietany
(opcjonalnie niebieski barwnik spożywczy)
Przygotowanie:
spód:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, a potem ciasto odkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy na tartę wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tatą. Środek ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami do pieczenia bądź grochem/fasolą. Ciasto z obciążeniem pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem (kulki czy groch) i zapiekamy jeszcze przez kolejne 15 minut.
Upieczony spód studzimy.
uwaga: jeśli macie ochotę na szybszą wersję na spód do tarty zróbcie go z herbatników przepis tu: klik
uwaga: jeśli macie ochotę na szybszą wersję na spód do tarty zróbcie go z herbatników przepis tu: klik
masa limonkowa:
Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy partiami serek mascarpone, a na końcu skórkę i sok z limonki. (Limonkę można zastąpić cytryną, jeśli ktoś woli)
Masę przekładamy na upieczony i ostudzony spód.
masa lazurowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody i studzimy. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć mieszamy ją z ubitą śmietaną. Całość przekładamy na masę limonkową i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Wierzch tarty ozdabiamy jagodami, borówkami i jeżynami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz