czwartek, 6 sierpnia 2020

Kluski śląskie z kurkami



Dzisiaj kolejna propozycja na pyszny obiad. Tradycyjne kluski śląskie ze smażonymi na masełku kurkami. Można do tego by podać jakieś mięso w sosie, ale same w sobie kluski z kurkami jako danie też się sprawdzą. Polecam.

 KLUSKI ŚLĄSKIE Z KURKAMI


Składniki:
(1-2 porcje)
250 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
1 jajko
mąka ziemniaczana
szczypta soli
dodatkowo:
1 duża czubata łyżka masła
1 ząbek czosnku
150 g kurek

Przygotowanie:
kluski:
Ziemniaki przekładamy do miski i odkładamy z nich 1/4 część. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy tyle mąki ile było "odjętych" ziemniaków. Dodajemy jako, odłożoną część ziemniaków i sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za klejące (zależnie od typu ziemniaków) można podsypać dodatkowo mąką. Z ciasta odrywamy kawałki, które rolujemy w rękach w niewielką kulkę. W klusku robimy kciukiem dołek.
Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody (ok.10-12 minut).
kurki:
Kurki oczyszczamy, myjemy, a większe kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili kurki. Kurki obsmażamy na maśle przez 10-12 minut, pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz do smaku. 

Ugotowane kluski można podsmażyć na tej samej patelni po zdjęciu z niej kurek.

uwaga: kurek wcześniej nie trzeba obgotowywać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz