Biało czerwoną tartę zrobisz z kruchych ciastek lub zwykłych herbatników, serka mascarpone z białą czekoladą i musu malinowo-porzeczkowego. Lubię takie tarty, bo dość szybko można je przygotować, a dopóki trwa sezon, testuję je ostatnio w różnych kombinacjach owocowych.
TARTA MALINOWO-PORZECZKOWA
Składniki:
spód:
400 g kruchych ciastek lub herbatników typu petit
120 g masła
masa serowo-czekoladowa:
200 g sera białego (najlepiej takiego w "kiełbasce")
150 g białej czekolady
250 ml śmietany 30%
mus malinowo-porzeczkowy:
200 g czerwonej porzeczki
100 g malin
5 łyżek cukru
70 ml wody
2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
spód:
Ciastka kruszymy na "piasek" łączymy z rozpuszczonym masłem. Wysypujemy na formę i dociskamy do dna i boków formy. Formę odstawiamy do lodówki na pół godziny lub jeśli spód ma być chrupiący wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 12 minut (później studzimy).
masa serowo-czekoladowa:
W 100 ml śmietany rozpuszczamy białą czekoladę, studzimy odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny (najlepiej zrobić to jednak na noc). Następnie ubijamy na sztywno resztę śmietany, łączymy delikatnie z masą czekoladową, a potem z serem.
Gotową masę przekładamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
mus :
Maliny i porzeczki podgrzewamy w garnku, a kiedy puszczą sok miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Powstały mus dosładzamy (czerwona porzeczka jest dość kwaśna, więc dałam 5 łyżek cukru, ale można dać mniej według swojego smaku).
Żelatynę namaczamy w wodzie, podgrzewamy w mikrofali przez 15 sekund i mieszamy do rozpuszczenia. Potem łączymy z musem owocowym. Mus z żelatyną odstawiamy, a kiedy zacznie lekko tężeć przelewamy na masę serowo tarty (jeśli dodamy go od razu po wymieszaniu będzie zbyt rzadki i przesiąkną nim ciastka)
Całość odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia musu owocowego.
Wierzch można ozdobić dodatkowo świeżymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz