czwartek, 20 sierpnia 2020

Koraliki w miodzie




Ten deser to połączenie słodkiego smaku miodu i cierpkiego smaku białej porzeczki.

KORALIKI W MIODZIE


Składniki:
(3 porcje)
masa miodowa:
200 g serka mascarpone
150 ml śmietany 30%
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki miodu
galaretka miodowa:
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl wody do rozpuszczenia żelatyny (ok.70-80 ml)
1/3 szkl miodu
2/3 szkl gorącej wody do miodu
dodatkowo:
garść białej porzeczki


Przygotowanie:
masa miodowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone ubijamy z miodem i sokiem z cytryny, a następnie łączymy z ubitą śmietaną. Przekładamy do pucharków do 1/2 wysokości.
Na masie układamy umyte i osuszone białe porzeczki.
galaretka miodowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl gorącej wody i lekko studzimy.
Miód rozpuszczamy w 2/3 szkl ciepłej wody, a następnie mieszamy z rozpuszczoną żelatyną.
Kiedy miodowo galaretka zacznie gęstnieć przelewamy ją do pucharków na porzeczki.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz