piątek, 1 maja 2020

Pijana kostka


Pijana kostka to przepyszne ciasto na czekoladowym biszkopcie z kremem ajerkoniakowym i chrupiącym wierzchem migdałowo-bezowym. Całość jest tak pyszna i wciągająca, że nie można poprzestać na jednym kawałku.

PIJANA KOSTKA



Składniki:
(forma 20x30)
biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl cukru
100 g mąki
1 łyżka oleju
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
poncz:
3 łyżki wody
3 łyżki likieru amaretto
krem ajerkoniakowy:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
250 g białej czekolady
200 ml likieru advocat
dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g)
mini bezy i płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i olej. Potem przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.
krem:
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance (trzeba uważać, aby jej nie zagotować). Studzimy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, ale najlepiej na noc. 
Mascarpone miksujemy z gęstą masą z białej czekolady, a następnie dodajemy advocata.
Wykonanie:
Ostudzony biszkopt skrapiamy ponczem, a następnie smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżemie rozkładamy równomiernie krem. Wierzch posypujemy pokruszonymi bezami i płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Całość odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc) , aby krem stężał.


inspiracja: zjem to

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz