Ciasto na co dzień i od święta. Wygląda i smakuje wyśmienicie. Połączenie czekoladowego ciasta, czarnej porzeczki, lekkiego kremu śmietankowego zwieńczone bezą.... mniam...
CIASTO CASSIS
Składniki:
(forma 20x30)
biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl cukru
100 g mąki
1 łyżka oleju
3 płaskie łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
poncz:
3 łyżki likieru porzeczkowego
3 łyżki wody
krem:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
beza:
3 białka
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka kakao
dodatkowo:
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut. Biszkopt studzimy.
krem:
Serek mascarpone mieszamy z ubitą z cukrem pudrem śmietaną
beza:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy sok cytrynowy oraz mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie mieszamy, aby białka nie opadły. Całość przekładamy do foremki 20x30 cm, w której piekliśmy biszkopt i pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach, po tym czasie obniżamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezę przez kolejne 35 minut. Studzimy w piekarniki.
Wykonanie:
Biszkopt nasączamy ponczem z likieru wymieszanego z wodą. Nasączony biszkopt smarujemy konfiturą porzeczkową, następnie nakładamy krem. Na wierzch przekładamy wystudzoną bezę.
Całość odstawiamy do lodówki.
Akurat mam jeszcze domową konfiturę z czarnej porzeczki. Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń