Naturalna, domowa wędlina na wiosennej kanapce to coś pysznego. Dzisiaj propozycja na wędlinę drobiową. Drobiowa mozaika to lekka, delikatna galaretka z kurczakiem, która wyglądem przypomina trochę salceson.
MOZAIKA DROBIOWA
Składniki:
1 filet z kurczaka
3 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli i pieprzu
1,5 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur o smaku kurczaka
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl wody
Przygotowanie:
Filet oczyszczamy i kroimy w dość dużą kostkę. Kawałki kurczaka posypujemy przyprawą Vegeta Natur o smaku kurczaka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie do miski z kurczakiem dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę, mieszamy dokładnie i przekładamy wszystko do rękawa do pieczenia. Rękaw zawijamy tak aby powstał "baton", końce szczelnie zawijamy. Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do keksówki lub wąskiego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 40 minut. W tym czasie kurczak puści soki, a żelatyna się rozpuści dlatego po upieczeniu nie rozwijamy rękawa i nie wylewamy zawartości. Wszystko studzimy zawinięte, po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem zdejmujemy folię i kroimy na cienkie plasterki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz