czwartek, 14 maja 2020

Domowa chałka



 Macie ochotę na domową chałkę na śniadanie?  Nic trudnego, przy tym cieście się nie napracujecie. Nawet jeśli zrobicie ją dzień wcześniej będzie idealnie miękka i puszysta. A z odrobiną masła i szklanką mleka to niebo w gębie, które przypomina sielskie wakacje na wsi.

DOMOWA CHAŁKA



Składniki:
370 g mąki
60 g cukru
1 jajko
220 ml mleka 3,2%
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
na kruszonkę:
2 łyżki mąki krupczatki
1 łyżka cukru
1 łyżka zimnego masła
dodatkowo:
jajko do posmarowania

Przygotowanie:
chałka:
100 ml mleka podgrzewamy z 20 g mąki (ok.2 łyżek) cały czas mieszamy uważając, aby nie zagotować. Kiedy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do ostudzonej masy dodajemy resztę mleka, jajko, drożdże, mąkę, olej, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto. (będzie dość gęste, ale nie zwięzłe, elastyczne) 
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę,  miskę przykrywamy ścierką. 
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na stolnicę z mąką, dzielimy na 3 części, lekko wyrabiamy. Każdą część ciasta rolujemy, a następnie zaplatamy w warkocz. 
Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20-30 minut. Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut.
kruszonka:
Mąkę, cukier i masło szybko rozcieramy między palcami tak, aby powstały grudki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz