czwartek, 21 maja 2020

Sałatka makaronowa z kurczakiem


"Wchodząc do kuchni, nie przejmuj się, że czegoś nie wiesz i zaufaj swoim zmysłom. Niech wyobraźnia stanie się twoją książką kucharską. Łam zasady. Improwizuj..." takie motto znalazłam na jednej ze stron i tak właśnie powstała dzisiejsza sałatka, na pełnej improwizacji. Ale takie pomysły zwykle okazują się bardzo trafione. Połączenie słodkiego smaku winogron, kwaśnego smaku pochodzącego z marynowanego selera i kilku dodatków daje nam naprawdę przyjemne danie na lunch lub podwieczorek.

 Sałatka makaronowa z kurczakiem





Składniki:
1 szkl.makaronu małe muszelki
1/2 filetu z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
2 ząbki czosnku
1 garść ciemnych winogron
1 słoiczek marynowanego selera 
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę do kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie obsmażamy, a potem studzimy.
Makaronowe muszelki gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Selera odsączamy z zalewy i kroimy. Winogrona myjemy i kroimy na połówki.
W misce mieszamy makaron, kurczaka, selera, winogrona oraz majonez. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz