sobota, 9 maja 2020

Żeberka pieczone w coca-coli


Dzisiaj pomysł na żeberka w nieco innej odsłonie. Przygotujemy je w bardzo prosty sposób. Będą pieczone na nutę amerykańską - pięknie przypieczone, lekko słodkie. To właśnie coca-cola nadaje mięsu przyjemnej słodyczy, a samo mięso zrobione w ten sposób jest mięciutkie i kruche

ŻEBERKA W COCA-COLI


Składniki:
ok. 1 kg żeberek
3 ząbki czosnku
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu 
1 łyżeczka oleju
2 szkl coca-coli

Przygotowanie:
Żeberka kroimy na kawałki, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z olejem, miodem, solą.  Odstawiamy do lodówki na noc.
Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy coca-colą. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 75 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 20 minut, aż mięso się zarumieni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz