Dzisiaj pomysł na żeberka w nieco innej odsłonie. Przygotujemy je w bardzo prosty sposób. Będą pieczone na nutę amerykańską - pięknie przypieczone, lekko słodkie. To właśnie coca-cola nadaje mięsu przyjemnej słodyczy, a samo mięso zrobione w ten sposób jest mięciutkie i kruche
ŻEBERKA W COCA-COLI
Składniki:
ok. 1 kg żeberek
3 ząbki czosnku
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju
2 szkl coca-coli
Przygotowanie:
Żeberka kroimy na kawałki, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z olejem, miodem, solą. Odstawiamy do lodówki na noc.
Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy coca-colą. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 75 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 20 minut, aż mięso się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz