Śniadaniowe muffinki są super szybkie i łatwe do zrobienia. Wystarczy miseczka, widelec i kilka składników. Parę minut później zdrowe i słodkie śniadanie jest gotowe. Bo śniadanie nie zawsze musi równać się z nudnymi kanapkami. Możemy je zastąpić mięciutkim, wilgotnymi babeczkami. Do tego jogurt, szklanka mleka lub kawa i śniadanie pyszne gotowe.
ŚNIADANIOWE MUFFINKI OWSIANE z JAGODAMI
Składniki:
(12 szt)
2 dojrzałe banany
2 jajka
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżka miękkiej margaryny
1 szklanka brązowego cukru (można dodać mniej ok.1/2 szkl. jeśli wolicie mniej słodkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka jagód lub borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka i roztrzepujemy widelcem. Następnie dodajemy margarynę, cukier, płatki i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy jagody lub borówki i delikatnie mieszamy z masą.
Foremki na muffiny smarujemy odrobiną margaryny Śniadaniowej, nakładamy masę muffinkową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz