niedziela, 14 lipca 2019

Prosty sernik wiśniowy


Sekret tego sernika tkwi w jego prostocie. Nie dość, że jest bardzo prosty, zrobimy go bardzo szybko, to jest naprawdę pyszny.

SERNIK WIŚNIOWY NA ZIMNO

Składniki:
spód:
200 g herbatników
70 g masła
masa serowa:
230 g wiśni z pestkami
2 łyżki cukru kryształ
1 galaretka wiśniowa
500 g sera z wiaderka
250 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
na wierzch:
300 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
 

Przygotowanie:
spód:
Herbatniki kruszymy drobno i łączymy z rozpuszczonym ostudzonym masłem. Wykładamy na dno foremki i dociskamy do dna.
masa serowa:
Wiśnie drylujemy przekładamy do garnka dodajemy ok. 1/3 szkl.wody i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy cukier kryształ , miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek. 
Powinno wyjść ok. 100 ml. przecieru.
Galaretkę rozrabiamy w 1 szkl. gorącej wody, dodajemy 2 łyżki żelatyny, a po ostudzeniu dodajemy przecier wiśniowy.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Ser miksujemy z ostudzoną galaretką z przecierem, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Masę przelewamy na spód z ciastek.
Formę wstawiamy do lodówki. Po stężeniu  masy sernik kroimy na kwadraty, na wierzchu wyciskamy śmietanę ubitą z cukrem pudrem, dodajemy wisienkę.




1 komentarz: