Sernik można zrobić w różnej formie. Najczęściej kojarzy się z sernikiem pieczonym lub sernikiem na zimno w dużej formie. Ja dzisiaj zrobiłam mini serniczki na zimno w pucharku. Serniczki urozmaicają czereśnie zatopione w przezroczystej galaretce.
Składniki:
(4 porcje)
250 g kremowego sera z wiaderka
1 galaretka wiśniowa
4 łyżki cukru pudru
1 galaretka przezroczysta
czereśnie
300 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody i studzimy.
Twaróg sernikowy miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru, a następnie łączymy z ostudzoną galaretką wiśniową. Masę przekładamy do 1/3 wysokości pucharka lub szklanki. Odstawiamy do lodówki do stężenia masy. W tym czasie rozrabiamy galaretkę przezroczystą i także ją studzimy. Ostudzoną, tężejącą galaretkę przelewamy na masę sernikową. Wkładamy do niej po 2 umyte czereśnie z ogonkami i ponownie odstawiamy do lodówki.
Po stężeniu przezroczystej galaretki na wierzch układamy ubitą z 2 łyżkami cukru pudru śmietanę.
Galaretka wiśniowa i przezroczysta mają być tężejące tak?a jakiej wielkości są pucharki?
OdpowiedzUsuń