poniedziałek, 29 lipca 2019

Sernik rabarbarowy z nutą czarnej porzeczki


Sernik rabarbarowy? Czemu nie? A rabarbar z nutą czarnej porzeczki to już pomysł trafiony w dziesiątkę. Dzisiaj przepis na sernik o niespotykanym smaku. Sernik rabarbarowy. Ale to nie wszystko, bo nie od dzisiaj wiadomo, że sekretem dobrego sernika jest odpowiedni ser.

SERNIK RABABRABOWY Z NUTĄ CZARNEJ PORZECZKI



Składniki:
spód:
200 g herbatników
70 g masła 
mus rabarbarowy:
500 g rabarbaru
3 łyżki cukru
masa serowa:
500 g sera na sernik z wiaderka

270 g musu rabarbarowego
400 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
1/3 szkl wody
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
2 galaretki porzeczkowe
150 ml śmietany 30% do dekoracji
czarna porzeczka do dekoracji

Przygotowanie:
spód:
Ciasta kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym, ostudzonym masłem. Przekładamy do foremki i dociskamy do dna.
mus rabarbarowy:
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie przekładamy kawałki rabarbaru na formę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. 
Upieczony, miękki rabarbar przekładamy do blendera i miksujemy na gładki mus. Kilka kawałków upieczonego rabarbaru można odłożyć do dekoracji. Mus dobrze jest przetrzeć przez grube sito,aby pozbyć się większych, nie zmiksowanych włókien.
masa serowa:
Ser miksujemy z musem z rabarbaru. Śmietanę ubijamy w oddzielnym naczyniu z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę mieszamy łyżką z masą serową. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy, a następnie delikatnie łączymy z masą serową. 
Połowę masy kładziemy na spód z ciastek, wygładzamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie na masę wylewamy rozpuszczone i ostudzone galaretki porzeczkowe i także odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. Na galaretkę przekładamy pozostałą część masy serowej, odstawiamy do stężenia.
Sernik kroimy na kwadraty, każdy kwadrat dekorujemy ubitą śmietaną, kawałkiem pieczonego rabarbaru oraz czarną porzeczką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz