wtorek, 16 lipca 2019

Mini serniczki malinowe (przepis nagrodzony w konkursie)



Sernik można zrobić w różnej formie. Najczęściej kojarzy się z sernikiem pieczonym lub sernikiem na zimno w dużej formie. Ja dzisiaj zrobiłam mini serniczki na zimno w formie półkul. Do wykonania serniczków wykorzystałam Twaróg z mascarpone firmy President. Twaróg ten jest delikatny, ma aksamitną konsystencję co sprawia, że jest idealny do serników i deserów na zimno.


MINI SERNICZKI MALINOWE


Składniki:
(14 sztuk)
wkładka malinowa:
250 g malin
1/3 szkl wody
1 łyżka cukru
1 galaretka malinowa
masa malinowa:  
100 ml.przecieru z malin
125 g śmietany 30% 
250 g twarogu sernikowego z mascarpone President
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
masa śmietankowa:
125 g śmietany 30%
250 g twarogu sernikowego z mascarpone President
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
dodatkowo:
2 opakowania ciastek Oreo (po 176 g.każde)

Przygotowanie:
wkładka malinowa:
Maliny przekładamy do garnka z wodą, gotujemy, aż się rozpadną, wtedy dodajemy cukier. Całość przecieramy przez sitko. 
Galaretkę rozpuszczamy i studzimy.
100 ml. przecieru malinowego odkładamy do masy malinowej, resztę dodajemy do galaretki. Galaretkę z przecierem wylewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do lodówki.
Kiedy galaretka  stężeje, za pomocą kieliszka wycinamy małe kółka.
masa malinowa:
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru.
Żelatynę rozrabiamy w 1/4 szkl.gorącej wody i studzimy.
Twaróg sernikowy President miksujemy z przecierem malinowym i 2 łyżkami cukru pudru. Następnie delikatnie dodajemy ubitą śmietanę. Na końcu masę łączymy z ostudzoną żelatyną.
Masę przelewamy do 1/3 wysokości półkolistych silikonowych foremek. Odstawiamy na kilka minut do lodówki, aby masa stężała.
Na masie malinowej układamy kółka z malinowej galaretki, a na nich masę śmietankową. 
masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4szkl. wody, studzimy. 
Śmietanę ubijamy z cukrem, następnie łączymy z twarogiem sernikowym President oraz ostudzoną żelatyną.  
Masę przekładamy do silikonowych foremek i odstawiamy do lodówki do stężenia. 

Na wierzchu masy śmietankowej układamy po 1 ciastku Oreo. 

Resztę ciastek bez białej części miksujemy w blenderze na pył. Po wyjęciu serniczków z foremek spód obtaczamy w ciasteczkowym pyłki. (żeby ładnie serniczki odchodziły od formy po wyjęciu z lodówki forma musi odstać ok. 15 minut w temperaturze pokojowej lub trzeba zanurzyć część formy w ciepłej wodzie)



Tajemnice doskonałego sernika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz