Dzisiaj pomysł na śniadanie z puszystymi eklerkami zamiast bułek, z lekkim serkiem z dodatkiem szynki i szczypiorku. Eklerki kojarzą się głównie ze słodkim nadzieniem,ale smakują równie dobrze w wersji wytrawnej. Spróbujcie koniecznie.
EKLERKI ŚNIADANIOWE
Składniki:
eklerki:
125 g masła
1 szkl. wody
1 szkl. mąki
5 jajka
wypełnienie:
200 g serka kremowego
3 łyżki śmietany 18%
4 plasterki szynki
garść posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
eklerki:
Masło podgrzewamy z wodą. Dosypujemy mąkę i mieszamy do momentu,aż ciasto będzie zwarte i zacznie odklejać się od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ostudzone ciasto miksujemy dodając po jednym jajku do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim eklery przez 30 minut. Studzimy przez kolejne 10 przy otwartym piekarniku.
wypełnienie:
Śmietankowy, kremowy serek łączymy ze śmietaną oraz pokrojona drobno szynką i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Eklerki przekrajamy na pół, napełniamy masa z serka i szynki. Można dodać pomidorki koktajlowe.
Podajemy na śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz