Kawowa pianka to deser, który przypomina mrożoną kawę,ale nią nie jest. Jest lekki, puszysty oraz dostarcza pobudzającej kofeiny jak zwykła kawa,ale nie ma płynnej konsystencji.
KAWOWA PIANKA
300 ml kawy + cukier
6 łyżeczek żelatyny
2 łyżeczki cukru pudru
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Przygotowanie:
Zaparzamy kawę, słodzimy (według uznania, u mnie to 2 łyżeczki ) i lekko studzimy. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl wody i dodajemy do kawy. Kawę z żelatyną przelewamy (bez fusów) do płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia.
Po stężeniu kroimy w mała kostkę i przekładamy do wysokich szklanek.
Pozostałe 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy także w 1/3 szkl wody i studzimy. Mleko niesłodzone ubijamy mikserem do uzyskania pianki, słodzimy cukrem pudrem. Piankę łączymy z ostudzoną żelatyną i przelewamy do szklanek z kawą.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Przed podaniem wierzch można posypać czekoladą w proszku lub podać z bita śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz