sobota, 15 czerwca 2019

Kawowa pianka jak mrożone cappucino

Kawowa pianka to deser, który przypomina mrożoną kawę,ale nią nie jest. Jest lekki, puszysty oraz dostarcza pobudzającej kofeiny jak zwykła kawa,ale nie ma płynnej konsystencji.

KAWOWA PIANKA

Składniki:
300 ml  kawy + cukier
6 łyżeczek żelatyny
2 łyżeczki cukru pudru
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Przygotowanie:
Zaparzamy kawę, słodzimy (według uznania, u mnie to 2 łyżeczki ) i lekko studzimy. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl wody i dodajemy do kawy. Kawę z żelatyną przelewamy (bez fusów) do płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia. 
Po stężeniu kroimy w mała kostkę i przekładamy do wysokich szklanek. 

Pozostałe 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy także w 1/3 szkl wody i studzimy. Mleko niesłodzone ubijamy mikserem do uzyskania pianki, słodzimy cukrem pudrem. Piankę łączymy z ostudzoną żelatyną i przelewamy do szklanek z kawą. 
Odstawiamy do lodówki do stężenia. 
Przed podaniem wierzch można posypać czekoladą w proszku lub podać z bita śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz