sobota, 22 czerwca 2019

Śniadaniowa zapiekanka z tostów


Pomysł na śniadanie zero waste. Zero waste, to styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, nie wyrzuca, nie marnuje. Dzisiaj śniadaniowa zapiekanka z resztek. Wykorzystujemy podeschnięte już pieczywo tostowe, końcówki wędlin, które mamy w lodówce, trochę sera i wszystko łączymy jajkami. Zapiekanka idealna na śniadanie.

ZAPIEKANKA Z TOSTÓW


Składniki:
8-10 tostów
5 plastrów szynki
1 mała cebula
100 g sera żółtego
6-10 pomidorów koktajlowych
2 jajka
200 g śmietany
3 łyżki mleka
sól, pieprz do smaku
szczypta ziół prowansalskich
margaryna lub masło do smarowania

Przygotowanie:
Od tostów odcinamy skórki (skórek nie wyrzucamy, wykorzystamy je później). Tosty smarujemy miękką margaryną lub masłem i układamy na dnie foremki "na zakładkę", posmarowaną stroną do dołu (zapobiegnie przywarciu tostów do dna formy).



Szynkę, cebulę kroimy bardzo drobno. 
Ser ścieramy na tarce. 
Pomidorki koktajlowe parzymy wrzątkiem, aby zeszły skórki.
Tosty posypujemy szynką wymieszaną z cebulą i serem. Układamy na nich pomidorki, a następnie zalewamy masą jajeczną.

Masa jajeczna: Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i mlekiem, dodajemy sól, pieprz i odrobinę ziół prowansalskich.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.

W tym czasie robimy grzanki ze skórek. 
Skórki pozostałe po odcięciu tostów kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 dużą łyżkę margaryny  i obsmażamy na niej tostowe kostki, aż się zarumienią.
Po upieczeniu zapiekanki posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem oraz chrupiącymi tostowymi kostkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz