Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, ale zanim świeże truskawki zniknął całkowicie z krzaczków zróbcie pyszny truskawkowy deser. Lekka pianka truskawkowa, odrobina galaretki oraz bita śmietana. Pycha!!!
DESER TRUSKAWKOWY
(4 porcje)
500 g truskawek
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny (+1/3 szkl wody)
galaretka truskawkowa
200 ml śmietany 30% (+ cukier puder do smaku)
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obrywamy szypułki i miksujemy blenderem, dodajemy cukier puder, mieszamy..
Mleko skondensowane ubijamy mikserem do otrzymania puszystej pianki. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy, a następnie mieszamy z pianką z mleka skondensowanego wymieszaną z truskawkowym musem.
Piankę truskawkową przekładamy do szklanek do połowy wysokości. Szklanki wstawiamy do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozrabiamy według przepisu na opakowaniu, studzimy, a kiedy zacznie tężeć wlewamy cienką warstwę na piankę truskawkową. Szklanki odstawiamy ponownie do lodówki do stężenia galaretki. Wierzch deseru ozdabiamy bitą śmietaną z cukrem.
Będziemy tęsknić za truskawkami, ale póki są trzeba korzystać! Tyle wspaniałych przepisów jeszcze do przetestowania :D
OdpowiedzUsuń