Galaretkowiec to bardzo prosty deser, który zrobią nawet dzieci. Sama będąc dzieckiem taki robiłam. To jedno z pierwszych moich "ciast". Nie wymaga użycia miksera, wystarczy kilka galaretek, serki homogenizowane i odrobina cierpliwości.
GALARETKOWIEC
Składniki:
3 serki waniliowe homogenizowane (po 200 g każdy)
1 galaretka przezroczysta
3 galaretki kolorowe (np. truskawkowa, wieloowocowa i kiwi)
10-15 szt truskawek
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obrywamy szypułki, przecinamy na połówki. Truskawki układamy na dnie foremki. Zalewamy je przezroczystą galaretką rozrobioną według przepisu na opakowaniu (przestudzoną i lekko tężejącą).
Foremkę odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki.
W tym czasie rozrabiamy kolejną galaretkę (truskawkową) i studzimy.
Połowę ostudzonej galaretki mieszamy z serkiem homogenizowanym i przelewamy na stężałą galaretkę z truskawkami.
Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
Kiedy warstwa z serkiem stężeje polewamy ją pozostałą częścią galaretki truskawkowej i ponownie odstawiamy do lodówki.
Czynność powtarzamy rozrabiając kolejne dwie galaretki i robiąc tak samo jak wyżej opisano kolejne warstwy naszego sernika na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz