poniedziałek, 24 września 2018

Ciasto Mieszaniec Jesienny


Nadeszła jesień, pora soczystych jabłek, śliwek i słodkich gruszek. O tej porze ciasto z jabłkami jest niemalże obowiązkowe, ale czy zawsze to musi być standardowa szarlotka? Mimo, że  uwielbiam tradycyjną szarlotkę za smak i całą jej prostotę czasem kombinuję, żeby trochę ją odmienić. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby połączyć jabłkowy mus z miodowym ciastem z dodatkiem pysznej,kremowej masy. 
Coś z szarlotki, coś z ciasta czeskiego - efekt: wow!

CIASTO MIESZANIEC JESIENNY

Składniki:
ciasto miodowe:

(forma 20 x 30 cm)
1,5 szkl mąki (200g)
2 łżki cukru
3 łyżki miodu
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 g margaryny
masa grysikowa:
1 szkl drobnej kaszy manny + 1/2 szkl wody
2,5 szkl mleka
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
200 g masła
wierzch:
1,3 kg jabłek (najlepiej antonówek albo papierówek)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie:
ciasto miodowe:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Dzielimy na 2 kawałki. Każdy rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy w 180 stopniach przez 13-15 minut. Studzimy
masa grysikowa:
Kaszę zalewamy wodą i mieszamy. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodajemy obydwa cukry oraz kaszę. Gotujemy,aż kasza wchłonie mleko i całkowicie zgęstnieje.Studzimy. Zimną kaszę manną miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej. (najpierw ubijamy masło, dodajemy do niego po łyżce kaszy)
wierzch:
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki,a potem na grubą kostkę. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ciemniały podczas gotowania. Przekładamy je do garnka, dolewamy ok.1/2 szkl wody i gotujemy mieszając, aż jabłka zmiękną i puszczą sok. 
Kiedy owoce będą miękkie dosypujemy galaretkę i mieszamy aby się rozpuściła. Odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia soku.
Wykonanie:
Na ciasto miodowe nakładamy masę grysikową, przykrywamy drugim plackiem ciasta miodowego. Na wierzchu nakładamy jabłka i odstawiamy do lodówki na całą noc. W tym czasie ciasto miodowe nabierze wilgoci i będzie łatwo się kroiło, a jabłka zastygną.


1 komentarz:

  1. Wygląda wyśmienicie i na pewno jest to udany eksperyment kulinarny:)

    OdpowiedzUsuń