środa, 10 maja 2017

Sernik z karmelizowanymi jabłkami



Sernik o smaku szarlotki? 
Dla mnie pomysł idealny, ponieważ uwielbiam wszystkie jabłeczniki, a jednocześnie lubię wciąż eksperymentować z nowymi smakami serników.  Inspiracją do tego przepisu była reklama serka Philadelphia, którą znalazłam w jednej z gazet. Sernik można zrobić z tych serków, ja jednak użyłam zwykłego białego sera. Sernik pychotka.


SERNIK Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI



Składniki:
spód:
1/2 szkl płatków owsianych
5 herbatników
40 g masła
masa serowa:
1/2 kg sera
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
jabłka:
2 kwaśne jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
spód:

Płatki prażymy na suchej patelni. Herbatniki rozkruszamy drobno. Masło  rozpuszczamy. Płatki mieszamy z ciastkami i masłem. Wykładamy na formę i dociskamy do dna. Formę wstawiamy na 5 minut do piekarnika 180 stopni, potem wyjmujemy i studzimy.
masa serowa:
Ser, cukier, cukier waniliowy,śmietanę,mąkę oraz żółtka miksujemy krótko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z resztą masy.
jabłka:
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny a następnie posypujemy cynamonem. Cukier rozpuszczamy na patelni a gdy zacznie się karmelizować dodajemy jabłka. Jabłka podsmażamy w karmelu aż zrobią się miękkie. 

Wykonanie:
Skarmelizowane jabłka układamy na podpieczonym, ostudzonym spodzie. Zalewamy całość masą serową. Lekko stukamy o podłogę formą aby masa równomiernie się rozłożyła między jabłkami. Sernik pieczemy około godzinę w kąpieli wodnej. Po upieczeniu studzimy, a potem ozdabiamy prażonymi jabłkami i białą czekoladą.




3 komentarze: