Na kurczaka w sosie chińskim można znaleźć mnóstwo przepisów. Dlaczego, więc ten jest wyjątkowy? Ze względu na sposób przygotowania (mięso mielimy) oraz podania - ze smażonym makaronem ryżowym, który wygląda jak nasze prażynki. Można oczywiście podać w bardziej tradycyjnej wersji czyli makaronem ugotowanym.
KURCZAK W SOSIE CHIŃSKIM
Z
PRAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM
Składniki:
1/2 filetu z kurczaka
1 cebula
1-2 cm imbiru
1 łodyga trawy cytrynowej
sok z 1 limonki
1 mała marchew
2-3 kolby kukurydzy marynowanej
1 łyża sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru brązowego
1 szklanka wody
1 łyżeczka mąki z tapioki
makaron ryżowy typu wstążki
olej do smażenia
Przygotowanie:
makaron prażony:
Suchy (nie ugotowany) makaron smażymy na głęboki tłuszczu. Kiedy wyrośnie jak prażynki wyjmujemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Makaron można również przygotować tradycyjnie, gotując w wodzie według czasu podanego na opakowaniu.
Na oleju smażymy posiekaną w pióra cebulę oraz starty na drobnej tarce imbir. Kiedy cebula się zeszkli dodajmy startą marchew oraz trawę cytrynową przeciętą na pół. Następnie dodajemy zmielony na dużych oczkach filet z kurczaka i obsmażamy mięso. Polewamy wszystko sokiem z limonki i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki małe kolby kukurydzy i wodę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz cukrem. Mąkę z tapioki rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, wlewamy na patelnię i mieszamy aby zagęścić danie.
z makaronem prażonym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz