środa, 3 maja 2017

Smażony ryż z ananasem i nerkowcami


Kuchnia tajska jest bardzo oryginalna i zróżnicowana pod względem produktów, smaków i aromatów. Chyba nigdy mi się nie znudzi, uwielbiam odkrywać kolejne zaskakujące dania. Dzisiaj smażony ryż, ale nie będzie to tradycyjne włoskie risotto, a bardzo aromatyczny ryż jaśminowy z dodatkiem orzechów nerkowca i ananasem. Należy tylko uważać, aby przed smażeniem ryżu nie rozgotować, bo  podczas smażenia zamieni się w papkę.

RYŻ SMAŻONY z NERKOWCAMI
i ANANASEM


Składniki:
(na 2 porcje)
1 torebka ryżu jaśminowego
1 szalotka
1 jajko
2-3 plastry ananasa (może być z puszki)
kilka sztuk orzechów nerkowca
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
olej do smażenia (najlepiej kokosowy)

Przygotowanie:
Ryż gotujemy. Nerkowce obsmażamy na patelni.
Olej rozgrzewamy na woku, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i przez chwilę smażymy. Wlewamy rozmącone jajko i mieszamy jak jajecznicę (rozdrabniamy na małe kawałki) 
Następnie dodajemy pokrojonego drobno ananasa i ryż.  Całość polewamy sosem sojowym i ostrygowym i mieszamy dokładnie. Smażymy jeszcze przez chwilę.  
Przed podaniem mieszamy z podsmażonymi nerkowcami.


Przepis według D. Ładochy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz