Kuchnia tajska jest bardzo oryginalna i zróżnicowana pod względem produktów, smaków i aromatów. Chyba nigdy mi się nie znudzi, uwielbiam odkrywać kolejne zaskakujące dania. Dzisiaj smażony ryż, ale nie będzie to tradycyjne włoskie risotto, a bardzo aromatyczny ryż jaśminowy z dodatkiem orzechów nerkowca i ananasem. Należy tylko uważać, aby przed smażeniem ryżu nie rozgotować, bo podczas smażenia zamieni się w papkę.
RYŻ SMAŻONY z NERKOWCAMI
i ANANASEM
Składniki:
(na 2 porcje)
1 torebka ryżu jaśminowego
1 szalotka
1 jajko
2-3 plastry ananasa (może być z puszki)
kilka sztuk orzechów nerkowca
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
olej do smażenia (najlepiej kokosowy)
Przygotowanie:
Ryż gotujemy. Nerkowce obsmażamy na patelni.
Olej rozgrzewamy na woku, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i przez chwilę smażymy. Wlewamy rozmącone jajko i mieszamy jak jajecznicę (rozdrabniamy na małe kawałki)
Następnie dodajemy pokrojonego drobno ananasa i ryż. Całość polewamy sosem sojowym i ostrygowym i mieszamy dokładnie. Smażymy jeszcze przez chwilę.
Przed podaniem mieszamy z podsmażonymi nerkowcami.
Przepis według D. Ładochy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz