wtorek, 16 maja 2017

Ciastka ptysiowe z kruchą skórką



Mięciutkie w środku, chrupiace na zewnątrz. Koniecznie spróbujcie tych uroczych ciasteczek. 

CIASTKA PTYSIOWE Z KRUCHĄ SKÓRKĄ


Składniki :
kruche ciasto:
90 g masła
110 g mąki
100 g cukru
ciasto ptysiowe:
4 jajka
250 ml mleka
20 g cukru
120 g masła
szczypta soli
220 g mąki typ 450

Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, a każdą z nich rozwałkowujemy, między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na cienkie płaty około 1mm. Rozwałkowane płaty wstawiamy na tackach lub pergaminie do zamrażalnika na kilka minut. Potem w ciasta wycinamy okrągłą foremką kółka o średnicy ok.8 cm.
Ptysie:
Mleko wraz z cukrem oraz masłem gotujemy do rozpuszczenia składników. Do masy dodajemy mąkę i cały czas mieszając podgrzewamy aż masa będzie gęsta , gładka i będzie odstawała od garnka.

Ciasto przekładamy do miski i miksujemy aby uwolnić parę i obniżyć temperaturę .Do lekko przestudzonego ciasta dodajemy po trochu rozmącone jajka. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.

Przekładamy je do rękawa cukierniczego z którego wyciskamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na wierzchu ciasta ptysiowego układamy po 1 krążku ciasta kruchego i całość pieczemy w 180 stopniach przez około 40 - 45 minut. 
Upieczone ciastka studzimy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz