Mięciutkie w środku, chrupiace na zewnątrz. Koniecznie spróbujcie tych uroczych ciasteczek.
CIASTKA PTYSIOWE Z KRUCHĄ SKÓRKĄ
Składniki :
kruche ciasto:
90 g masła
110 g mąki
100 g cukru
ciasto ptysiowe:
4 jajka
250 ml mleka
20 g cukru
120 g masła
szczypta soli
220 g mąki typ 450
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na
4 części, a każdą z nich rozwałkowujemy, między dwoma kawałkami papieru
do pieczenia, na cienkie płaty około 1mm. Rozwałkowane płaty wstawiamy
na tackach lub pergaminie do zamrażalnika na kilka minut. Potem w ciasta
wycinamy okrągłą foremką kółka o średnicy ok.8 cm.
Ptysie:
Mleko wraz z cukrem oraz masłem gotujemy do rozpuszczenia
składników. Do masy dodajemy mąkę i cały czas mieszając podgrzewamy aż
masa będzie gęsta , gładka i będzie odstawała od garnka.
Ciasto przekładamy do miski i miksujemy aby uwolnić parę i obniżyć temperaturę .Do lekko przestudzonego ciasta dodajemy po trochu rozmącone jajka. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.
Przekładamy je do rękawa cukierniczego z którego wyciskamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta ptysiowego układamy po 1 krążku ciasta kruchego i całość pieczemy w 180 stopniach przez około 40 - 45 minut.
Upieczone ciastka studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz