niedziela, 14 maja 2017

Ciasto orzechowo-serowe siostry Anastazij


Przyznam szczerze, że do przepisów siostry Anastazji podchodziłam z dużą rezerwą, chociaż nawet nie wiem dlaczego. To ciasto mnie dosłownie skusiło, ale też zaskoczyło wyjątkowym smakiem. Połączenie lekkiego orzechowego biszkoptu i sernika jest świetnym pomysłem. Ciasto jedno z lepszych jakie ostatnio zrobiłam. Polecam.

CIASTO SEROWO-ORZECHOWE SIOSTRY ANASTAZJI

Składniki:
biszkopt:
(20x30)
3 jajka
1 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich
1/2 szkl cukru
1/4 margaryny
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyża mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa sernikowa:
500 g białego sera
3 jajka
1/2 szkl cukru
1 budyń śmietankowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 margaryny (rozpuszczona i ostudzona)
masa do przełożenia:
1 szkl śmietany 18%
1 kostka masła
3 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:
biszkopt:
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.Następnie dodajemy do masy żółtka i ostudzoną rozpuszczoną margarynę. Do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy posiekane drobno orzechy i mieszamy delikatnie. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 15 minut. Biszkopt studzimy i kroimy na 2 blaty.
masa sernikowa:
(20x30)
Białka ubijamy na sztywno. Resztę składników miksujemy razem niezbyt długo, tylko do połączenia. Masę serową łączymy z białkami. Przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut
masa do przełożenia:
Margaryną w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, a potem do masy dodajemy po łyżce śmietany także w temperaturze pokojowej

Wykonanie:
Blat orzechowy smarujemy połową masy śmietanowej,  na niej układamy sernik, który smarujemy resztą masy. Całość przykrywamy drugim blatem orzechowym . Wierzch można polać polewą czekoladową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz