czwartek, 18 maja 2017

Sernik Marchewkowa Galaktyka


Śnieżnobiały sernik na zimno połączony z ciastem marchewkowym , jabłkami i kremem budyniowym. Poezja smaku...Kto chętny?

SERNIK MARCHEWKOWA GALAKTYKA


Składniki:
ciasto marchewkowe:
1 szkl mąki
1 szkl startej marchewki
1/2 szkl cukru
1/2 szlk oleju
1/2 szkl posiekanych drobno orzchów
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta cynamonu
masa serowa:
500 g mascarpone
220 g sera białego
1,5 łyżki żelatyny
1/4 szkl wody
300 ml śmietany 30%
skórka z 1/2 cytryny
cukier waniliowy
2 łyżki cukru
masa jabłkowa:
2 jabłka
1 galaretka brzoskwiniowa
sok z cytryny
2 łyżki cukru
cynamon
krem budyniowy:
2 budynie
0,5 mleka
90 g masła


Przygotowanie:
ciasto marchewkowe:
(blaszka 17 cm) 
Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz orzechami. 
Do utartej masy dodajemy marchewkę, mieszamy dokladnie. 
Masę przelewamy do foremki 17 cm i pieczemy okolo 40 minut w 180 stpniach (przed wyjęciem sprawdzic patyczkiem czy ciasto sie upiekło). 
Ostudzone ciasto przecinamy na 2 blaty.
masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Ser biały przeciskamy przez praskę dwa razy. Następnie łączymy go z mascarpone i cukrami oraz otartą skórką cytrynową. Potem dodajemy ostudzoną żelatynę oraz ubitą na sztywno śmietanę.
masa jabłkowa:
(blaszka 17 cm) 
Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę,posypujemy cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku rozpuszczamy cukier i wrzucamy jabłka. Gotujemy chwilę, aby jabłka zmięły. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, Zalewamy nią jabłka, a kiedy zacznie tężeć przelewamy do formy w której piekliśmy ciasto marchewkowe. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
masa budyniowa:  
Budynie gotujemy na mleku, a potem studzimy. Ostudzony budyń łączymy z miękkim masłem w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:
Jeden blat ciasta układamy na środku większej formy (ok.24 cm), boki zalewamy masą serową, wierzch smarujemy warstwą ok.1 cm.Odstawiamy na kilka minut do lodówki aby masa zastygła. Następnie na środku układamy galaretkę jabłkową i tą także zalewamy masą serową, kiedy zastygnie układamy na niej drugi blat marchewkowy, a boki ozdabiamy masą budyniową.



1 komentarz: